Istniała jednak istotna interakcja między przyjmowaniem kofeiny a paleniem tytoniu w odniesieniu do ryzyka spontanicznej aborcji (P <0,001), więc dalsze analizy podzielono na straty w zależności od palenia. Wśród osób palących spożycie kofeiny nie wiązało się z nadmiernym ryzykiem spontanicznej aborcji, podczas gdy wśród osób niepalących wysokie spożycie kofeiny (co najmniej 500 mg dziennie) wiązało się z podwojeniem ryzyka (Tabela 2). Powtórzenie dostosowanej analizy regresji obejmującej osoby kontrolne, u których wywołano poronienia, miało niewielki wpływ na wyniki (dane nie przedstawione). Jeśli chodzi o objawy ciąży, nie uwzględniliśmy awersji do kawy w analizie wieloczynnikowej z powodu jej wysokiego stopnia odwrotnej korelacji z przyjmowaniem kofeiny. Kiedy ograniczyliśmy analizę do osób niepalących, które nie zgłosiły takiej niechęci, wzrosło ryzyko poronień samoistnych związanych z kofeiną (tabela 2). Ponadto, ponieważ kawa była głównym źródłem kofeiny, istniała również możliwość zakłócenia przez inne składniki kawy. Gdy ocenialiśmy ryzyko spontanicznego poronienia w zależności od poziomu spożycia kofeiny wśród osób pijących kawę i niepalących, wskaźniki dotyczące kofeiny wzrosły, ale przedziały ufności były szerokie. W przypadku żadnej z tych analiz nie stwierdzono wpływu przyjmowania kofeiny u palących (dane niepokazane).
Tabela 3. Tabela 3. Skorygowane współczynniki szans dla spontanicznej aborcji związanej ze spożyciem kofeiny podczas ciąży wśród niepalących i palaczy, zgodnie z kariotypem płodu. Na sukces w kariotypowaniu duży wpływ miał tydzień ciąży. W tygodniach od 6 do 8, kariotyp płodowy był znany tylko w 25 procentach wszystkich poronień samoistnych (17 prawidłowych i 23 nieprawidłowych kariotypów), podczas gdy w tygodniach 11 do 12 odpowiednia liczba wynosiła 57 procent (38 normalnych i 66 nieprawidłowych). Spożywanie kofeiny nie miało związku z występowaniem spontanicznego poronienia płodu z nieprawidłowym kariotypem (Tabela 3). Wśród osób niepalących, przyjmowanie umiarkowanego lub wysokiego poziomu kofeiny wiązało się ze zwiększonym ryzykiem spontanicznego poronienia płodów z prawidłowymi i nieznanymi kariotypami (tab. 3). Wśród osób palących wysokie spożycie kofeiny wiązało się ze zwiększonym ryzykiem spontanicznego poronienia płodu z prawidłowym kariotypem, ale przedziały ufności były szerokie.
Nasze główne analizy były oparte na poziomie spożycia kofeiny, które uśredniono w pierwszym trymestrze ciąży. Kiedy zlekceważyliśmy przyjmowanie kofeiny i objawy związane z ciążą w ciągu ostatnich dwóch zakończonych tygodni ciąży przed wywiadem, ryzyko kofeiny związane ze spontanicznym poronieniem płodu z prawidłowym kariotypem wśród osób niepalących było niezmienione ze względu na umiarkowany poziom kofeiny ale był atenuowany przy najwyższym poziomie spożycia (co najmniej 500 mg na dzień): iloraz szans, 1,4 (przedział ufności 95%, 0,5 do 3,7).
Dyskusja
Nasze wyniki wskazują, że spożywanie kofeiny we wczesnej ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem spontanicznego poronienia płodu z prawidłowym kariotypem w pierwszym trymestrze oraz że zwiększone ryzyko związane z kofeiną jest stale obecne tylko wśród osób niepalących.
[hasła pokrewne: amyloza, gorączka trawiąca, fosfolipazy ]
[hasła pokrewne: polopiryna s ulotka, ropnica, olx augustow ]
Comments are closed.
mam wrażenie, że ludzka głupota się pogłębia
Article marked with the noticed of: herbaty czarne[…]
Najlepiej udać się do lekarza rodzinnego
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu psycholog dziecięcy kielce[…]
Elektrochirurgia w ogóle teraz jest bardzo szeroko stosowana
Article marked with the noticed of: ortodonta Bytom[…]
Co sądzicie o takich zabiegach poza granicami kraju?