Nasze wyniki sugerują również, że odkrycie związku między przyjmowaniem kofeiny a samoistną aborcją nie jest w pełni wynikiem błędu wprowadzonego przez objawy wywołane ciążą. 6,7,14 Pomiary kotyniny w osoczu pozwoliły nam dostosować się do błędnej klasyfikacji kobiet w zależności od palenia. Ustaliliśmy, zgodnie z większością wcześniejszych badań, 20,21, że palenie było związane ze zwiększonym ryzykiem spontanicznej aborcji, ale nie byliśmy w stanie wykryć wpływu kofeiny wśród palaczy. Wpływ palenia tytoniu przez matkę może ukryć wpływ kofeiny na ryzyko spontanicznej aborcji. Ewentualnie, ponieważ palenie zwiększa szybkość z jaką kofeina jest eliminowana, 22,23 osób niepalących może być szczególnie wrażliwe na jej działanie. Wcześniej sugerowano możliwą interakcję między kofeiną a paleniem w odniesieniu do ryzyka spontanicznej aborcji.13 Podobną interakcję między kofeiną a paleniem tytoniu, z kofeiną działającą głównie u osób niepalących, zgłaszano w odniesieniu do ryzyka opóźnionego poczęcia. kofeina ma zwykle 25, 26, ale nie zawsze, 27 wiązało się ze zmniejszonym wzrostem płodu, głównie wśród palaczy. Metabolizm kofeiny jest znacznie wolniejszy w późnej ciąży niż we wczesnej ciąży26, ale przyczyny tych różnic w interakcji między kofeiną a paleniem w odniesieniu do wyników reprodukcyjnych we wczesnej i późnej ciąży pozostają spekulatywne.
Prawdopodobnie ograniczyliśmy oba błędy w pomiarze narażenia, wykorzystując wywiady bezpośrednie w pobliżu czasu spontanicznej aborcji u kobiet, które poddały się takim zabiegom i dopasowując osoby kontrolne do kobiet z samoistną aborcją zgodnie z tygodniem ciąży. Jednak dane na temat spożycia kofeiny w okresie spontanicznej aborcji mogą niechcący uwzględniać spożycie kofeiny, które miało miejsce po śmierci płodu, i takie narażenie nie powinno być brane pod uwagę w kontekście przyczynowym14. Ostatni okres, w którym odnotowano spożycie kofeiny, był w ostatnim zakończonym tygodniu ciąży, więc średni czas pomiędzy zażywaniem kofeiny a czasem spontanicznej aborcji wynosił średnio 3,5 dnia.
Odsetek kobiet, które zwiększyły spożycie kofeiny o co najmniej 20 procent w ciągu ostatnich dwóch tygodni ciąży, był niewielki (4 procent) zarówno w grupie kontrolnej, jak i grupy kontrolnej, ale stwierdziliśmy, że gdy przyjmowano kofeinę w ciągu ostatnich dwóch tygodni nie została uwzględniona w analizie, ryzyko spontanicznej aborcji płodów z prawidłowym kariotypem zostało zmniejszone wśród osób niepalących. Analiza ta, ograniczona ograniczoną mocą statystyczną, nie pozwala nam wykluczyć możliwości uzyskania fałszywych pozytywnych wyników z powodu zwiększonego spożycia kofeiny wśród pacjentów w odpowiedzi na zmniejszenie nasilenia objawów. Dlatego pocieszające jest to, że spożycie kofeiny nie miało związku ze spontaniczną aborcją płodów z nieprawidłowymi kariotypami. Wyniki kariotypowania nie były znane w czasie wywiadu, a efekt systematycznego zgłaszania błędów miałby zastosowanie w równym stopniu do obu grup kariobakterii płodów. To, że spożycie kofeiny nie wpłynęło na ryzyko spontanicznego poronienia płodu z nieprawidłowym kariotypem, jest zgodne z brakiem dowodów na potencjalną mutagenność kofeiny u ludzi
[hasła pokrewne: wemurafenib, wlewy doodbytnicze, niemiarowość zatokowa ]
[hasła pokrewne: amyloza, strój asasyna allegro, pojemnosc minutowa serca ]
Comments are closed.
refundowane przez NFZ
[..] Odniesienie w tekscie do miód[…]
Tak więc jest jednak coś, jakaś alternatywa dla takich osób
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: szczoteczki soniczne[…]
Oczywiście, że można przedawkować witaminę C.